Pups uit het buitenland


Een pup uit het buitenland...

Wie zijn hart verloren heeft aan de Laufhunden krijgt er vroeg of laat mee te maken: een pup importeren uit het buitenland. In Nederland is op dit moment geen actieve fokker (op aanvraag) dus we moeten de grens over. Dat betekent in de meeste gevallen naar Zwitserland of Tsjechië. In Frankrijk zijn ook fokkers maar daar speelt voor veel Nederlanders het taalprobleem een beperkende rol.

Sinds december 2014 is importeren niet meer zo eenvoudig. Kon je vroeger 'gewoon' een pup van 8 of 9 weken ophalen, nu moet er langer gewacht worden. Honden mogen namelijk alleen nog geïmporteerd worden in Nederland als ze een geldige rabiës vaccinatie hebben. En die mag pas met 12 weken gegeven worden. Daarna geldt dan nog een wachttijd van 3 weken... Een pup is dus minimaal 15 weken oud als hij naar Nederland komt. De belangrijke eerste weken waarin de pup zich hecht en waarin hij al zoveel belangrijke dingen leert gaan hiermee verloren.

Een ander probleem waar rekening mee gehouden moet worden is het vinden van een betrouwbare fokker. Natuurlijk bestaan er lijsten van fokkers maar hoe weet je nu wat een goede is? Eigenlijk is er maar één manier om daar achter te komen: via mensen die er ervaring mee hebben. We kennen meerdere verhalen over fokkers die het opeens af laten weten of die geen zin hebben in al het gedoe rondom export. Ze moeten hun pups namelijk veel langer bij zich houden en hebben daardoor ook extra kosten. 

De betere fokkers hebben niet aan de lopende band nesten. Sommigen hebben 1 of hooguit 2 keer per jaar een nest. Dat betekent dus wachtlijsten. En dat impliceert in sommige gevallen dat er heel lang gewacht moet worden.
Veel fokkers zijn zelf jager en hebben hun honden niet in hun woonkamer wonen. Dat houdt in dat de pup bij aankomst in Nederland nog helemaal gedomesticeerd moet worden. Deze pups zijn ook gefokt voor de jacht en bezitten dus een enorme jachtpassie. Over die passie: die gaat in mijn ervaring veel verder dan die van de gemiddelde Nederlandse 'huisbrak' zoals Bassets en Beagles waar in veel gevallen de jacht al lang uit gefokt is.

Een Laufhund uit het buitenland halen is dus een sport op zich. Zo zijn er ook allerlei bijkomende invoerregels die per land verschillen. Een voorbeeld: voor een hond van buiten de EU moeten invoerrechten betaald worden omdat honden als goederen worden gezien. Een pup uit Zwitserland moet dus aangegeven worden bij de Duitse grens. Het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) heeft alle invoerregels per land op zijn site staan.

Combineer dit alles met de jachtpassie van de Laufhund en zijn behoefte aan enorm veel beweging en het is  duidelijk dat het houden van Laufhunden een bepaalde 'lifestyle' vereist. 

Elise van Lambalgen

____________________________________________________

Nieuwe regels 2015
Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels veranderd voor het invoeren van een pup in Nederland. De pups moeten eerst met 12 weken een rabiës enting hebben gehad en mogen dan  21 dagen na de enting pas ingevoerd worden. Dit betekent dat ze pas met 15 weken Nederland in kunnen. Dit geld voor alle EU landen. Er staat een flinke boete op als je je hier niet aan houdt.
Voor alle informatie zie
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/vraag-en-antwoord/mag-ik-een-huisdier-uit-het-buitenland-meenemen-naar-nederland.html
en
http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html

Dit gaat dus vervelend worden voor degenen die een pup in het buitenland willen kopen.
Ten eerste is de pup dan juist tijdens de belangrijkste socialisatie periode (tussen 8 en 16 weken) nog niet bij de eigenaar. Tevens is het de vraag of de fokker zolang een pup wil bewaren en hoe zijn de omstandigheden bij de fokker.
Een oplossing zou zijn wanneer de pup tot na de enting bij de fokker kan blijven en dan de resterende 3 weken de eigenaar in het buitenland een vakantie huis huurt en dan zelf dus de pup bij zich kan houden tot dat hij Nederland in kan.
Dit zal jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd zijn.

Nieuw dierenpaspoort vanaf 29-12-2014
15 december 2014

Vanaf 29 december verandert een aantal regels over het reizen met huisdieren. Vanaf die datum wordt er een nieuw EU dierenpaspoort uitgegeven. Dit is beter bestand tegen fraude. Het nieuwe paspoort mag bovendien alleen nog maar door dierenartsen worden meegegeven. De uitgever van de paspoorten houdt bij welke paspoorten (met welke paspoortnummers) aan welke dierenarts zijn geleverd. Blanco paspoorten worden niet meer verstrekt, waardoor bijvoorbeeld fokkers niet meer zelf een paspoort kunnen invullen van hun dieren. De nieuwe paspoorten hebben nummers die beginnen met 528-NL.
In het nieuwe paspoort moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van het dier worden meegegeven. Ook de vaccinatiestickers moeten met een speciale lamineersticker worden afgeplakt door de dierenarts, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers worden gebruikt. Op die manier kunnen de identificatiegegevens en de vaccinatiegegevens niet worden veranderd.
Als uw huisdier al een EU dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag u dat gewoon blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Krijgt uw huisdier na 29-12 een paspoort en wilt u met het dier reizen, dan moet dit een nieuw EU dierenpaspoort zijn.
Oude paspoorten kunnen na 29-12 alleen nog gebruikt worden als boekje om inentingen in bij te houden, maar als ze pas na 29-12 zijn ingevuld met de identificatie van het dier dan zijn ze niet geldig als grensdocument! Dat het boekje niet geschikt is om mee te reizen moet dan ook duidelijk in het paspoort worden vermeld, bijvoorbeeld op de binnenkant van de kaft, en het uiterlijk van het boekje moet worden aangepast zodat het niet meer lijkt op een EU dierenpaspoort. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan door een sticker over de buitenzijde te plakken. Overigens komen er ook inentingsboekjes, dus als u niet met uw dier wilt reizen dan zijn die wellicht geschikter om de vaccinaties van uw dier in bij te laten houden.
Veranderde invoereisen
Zoals al eerder bekend werd gemaakt, is het bovendien na 29-12-2014 niet meer mogelijk om ongevaccineerde pups mee te nemen naar Nederland. Elke hond die ons land binnenkomt moet dan een geldige rabiësvaccinatie hebben. Deze mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken en is pas 21 dagen daarna geldig. Dit betekent dat pups jonger dan 15 weken niet geïmporteerd mogen worden. Wilt u een pup van een buitenlandse fokker aanschaffen, dan moet u daar dus goede afspraken over maken omdat de pup langer dan gebruikelijk bij de fokker zal moeten verblijven!

Ook België verandert zijn invoereisen, net als in Nederland mogen daar vanaf 29-12 geen pups zonder geldige rabiësvaccinatie worden ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor pups die van een Nederlandse fokker naar een Belgische eigenaar zullen gaan.
In een aantal andere EU landen was het meenemen van een pup zonder geldige rabiësvaccinatie al niet toegestaan, zoals in Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Denemarken, Zweden en Malta. U vindt de invoereisen van diverse landen elders op deze website. http://www.licg.nl/

_______________________________________________________________________________